Retro: film Interview s upírem je nyní na Netflixu. Brad Pitt při jeho natáčení zažíval muka

Eva Lenská
Foto: Warner Bros. Pictures

Když Anne Rice v roce 1976 vydala Interview s upírem, bylo jen otázkou času, kdy dojde na filmové zpracování. Spisovatelka totiž nelíčila upíry jako obludná monstra, ale dala jim tvář krvežíznivých fešáků. Ačkoli je snímek starý přes pětadvacet let, pořád má mnoho fanoušků a od 1. dubna je dostupný i na Netflixu.

Film Interview s upírem měl v USA premiéru v listopadu 1994. Krvežíznivého Lestata ztvárnil Tom Cruise, citlivého Louise si zahrál Brad Pitt a malou Claudii zase Kirsten Dunst. Ve snímku se objevili i Antonio Banderas, Christian Slater a Stephen Rea. Snímek sice není pro každého, neb je na tu dobu docela krutý a brutální, přesto je v určitém smyslu pro všechny milovníky gotických filmů nezapomenutelný.

Na začátku Louis de Pointe du Lac vypráví reportérovi Danielu Molloyovi svůj životní příběh. Líčí, jak potkal krutého Lestata a stal se upírem, který se však nechce živit krví lidí a raději vysává krysy. Když se k nim přidá malá Claudia, která stále vypadá jako holčička, chová k ní téměř otcovské city a spolu s ní se vzbouří proti Lestatovi.

Má však tato vzpoura úspěch? Dá se vůbec utéct před pomstou? Je možné, že oba najdou bezpečí uprostřed zvláštní upírské komunity, kterou vede aristokratický Armand, nebo jim hrozí smrt slunečními paprsky, případně bezcílné a smutné bloudění časem? 

Otázek se nabízí mnoho a pokud jste film neviděli nebo jeho děj za ty roky zapomněli, můžete se na něj znovu na Netflixu podívat. Svět upírů je i přes všechnu tu krvavou temnotu lákavý a filmy o upírech diváky stále baví. Nyní se však zaměřme na několik zajímavostí, které se snímku Interview s upírem týkají.

  • Anne Rice nebyla spokojena s obsazením Toma Cruise do role Lestata. Přála si, aby tuto postavu ztvárnil Rutger Hauer. Nevěřila, že Cruise tuto roli dokáže zvládnout a tvrdila, že jí to připadá bizarní. Herec se však na roli poctivě připravoval a nakonec všechny překvapil. Spisovatelka se mu nakonec omluvila.
  • Brad Pitt prožíval během natáčení pekelná muka. Nejenže musel nosit otravné žluté kontaktní čočky, ale hlavně mu vadilo, že se natáčelo jen v noci. Řekl, že šest měsíců ve tmě ho učinilo nešťastným. Měl sto chutí z filmu zběhnout, ale pokuta by byla příliš vysoká.
  • Mnohým divákům se nelíbilo, že Brad Pitt líbá teprve jedenáctiletou Kirsten Dunst, nicméně autorka knihy na tom trvala. Herečka o svém úplně prvním polibku v životě prohlásila, že byl nechutný a bylo jí jedno, že jí fanynky polibek od Brada Pitta závidí.
  • Roli Daniel Molloye měl původně hrát River Phoenix, jenže ten ještě před natáčením tragicky zemřel. Christian Slater, jenž ho nahradil, daroval svůj honorář charitě a snímek byl zesnulému herci alespoň věnován.
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.