Zakomplexovaný, ukřivděný, ubulený, hodnotí diváci nový film s Eddie Murphym, který pobouřil Židy

Foto: Parrish Lewis/Netflix

Už dlouho tady nebyla pořádná dobrá komedie. Nadějí byl film Z jiného těsta (You People) v režii Kenya Barrise s Jonahem Hillem, Lauren London, Julií Louis-Dreyfus, Davidem Duchovnym, Eddie Murphym a Niou Long v hlavní roli. Bohužel je spíše zklamáním.

Komedie Z jiného těsta začíná u starého mládence Ezry Cohena (Hill), který touží po vztahu. Jednoho dne potká Amiru Mohammed (London). A přes to, že jejich první setkání bylo trochu dramatické, nakonec se do sebe zamilují.

Jejich vztah si však bude muset projít zkouškou ze strany obou rodin. S Ezrovými progresivními židovskými rodiči (Louis-Dreyfus a Duchovny) a neústupnými, ale starostlivými muslimskými a zároveň černošskými rodiči Amiry (Murphy a Long), kteří se nemilosrdně budou motat do jejich životů, to opravdu nebudou mít lehké.

Více jsme psali zde.

Recenze filmu Z jiného těsta

Na Netflixu měla komedie premiéru 27. ledna. Spousta diváků od ní měla velká očekávání a už jen díky hvězdám jako jsou Jonah Hill a Eddie Murphy to vypadalo, že by mohlo jít opravdu o skvělou podívanou. Nakonec jde ale spíše o zklamání, které dost lidí rozčarovalo (v tom horším slova smyslu).

Ačkoliv se film drží na Českém Netlfixu v TOP 10 nejsledovanějších filmů a aktuálně je v Česku dokonce na první pozici, recenze diváků nejsou zrovna nejlepší. Stejně je tomu i na ČSFD, kde si film vysloužil podprůměrných 42 % a nejednou byl označen i za „odpad“.

„Něco tak hloupého jsem dlouho neviděl,“ mluví jasně jeden z recenzentů, zatímco další uvádí: „Neustále trapné hádky o tom, že černoch je takový a běloch je makový. A skutečně povedený vtip jsem tam neslyšel ani jeden.“

„Za mě je toto chybně otagovaný film, protože abych něco zařadil do komedie, musel bych se alespoň jednou zasmát a nemít znuděnější výraz z účasti na tomto než vysloveně otráveně se tvářící Duchovny. Toto je jen zakomplexovaný, ukřivděný, ubulený kousek, který z vysoka kašle na nějakou chemii a romantiku mezi postavami,“ hodnotí film další recenzent. „Věřím, že tvůrcům to přišlo jako děsná zábava a ono se to dá udělat zábavně (viz. francouzské Co jsme komu udělali?), ale tady to prostě ve třech čtvrtinách filmu vůbec nefunguje,“ uvádí zase jiný.

Film uráží Židy

Kritici navíc tento film označili za „škodlivý“ a tvrdí, že se film příliš opírá o stereotypy a je díky zobrazení židovského národa velmi antisemitský. Dokonce i Allison Josephs, výkonná ředitelka neziskové organizace Jew in the City, souhlasila a nazvala film „opravdu, ale opravdu špatným“. „Mluvila jsem s tolika Židy, kteří jsou kvůli tomuto filmu opravdu naštvaní,” řekla pro Newsweek.

Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, ČSFD, Newsweek

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Vlasta Holy

    Jsem dosti natvrdlý, která slova ve filmu se dotkla židů? Co konkrétně je urazilo?