Severský válečný film boduje na Netflixu. Ve sledovanosti překonal i hodně propagovanou sci-fi novinku

Foto: Nordisk Film

Norský válečný film, který Netflix vydal Netflix 23. ledna, slaví úspěch hned v 87 zemích světa včetně České republiky. Drama natočené podle skutečné události ve sledovanosti trumflo i očekávané filmy jako například korejské sci-fi Jung_E.

Duben 1940. Začínající válka v Evropě se Norům zdá vzdálená, ale oči celého světa se již upírají k Narviku, který dodává železnou rudu, na níž závisí Hitlerův pohon německé válečné mašinérie. V noci 9. dubna je porušena norská neutralita a němečtí vojáci vystupují na břeh. (Více si můžete přečíst zde.)

Přesně tak začíná norský válečný film, který Netflix vydal 23. ledna. A i přes to, že mu streamovací gigant nedělal žádnou velkou propagaci a snímek vyšel celkem v tichosti, sklízí úspěch ve sledovanosti.

Ve spoustě zemí se po vydání Narvik vyšplhal do TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu. V období od 23. do 29. ledna získal film podle dat Netflixu téměř 38 milionů zhlédnutých hodin a s přehledem předběhl celkem hojně propagovaný jihokorejský film Jung_E (Čung_E) od režiséra veleúspěšného snímku Vlak do Pusanu. (Více o Jung_E jsme psali zde.)

Foto: Netflix

TAKÉ JSME PSALI: Nejlepší válečné filmy na Netflixu: Hrdinské činy, utrpení i připomínka toho, že na válce není nic romantického

Narvik se navíc umístil v TOP 10 hned v 87 zemích světa, uvádí platforma FlixPatrol, která poskytuje žebříčky a hodnocení streamování po celém světě. U nás film v TOP 10 nejsledovanějších filmů zaujímá aktuálně čtvrté místo.

Co se týče hodnocení, na ČSFD si film získal 62 %, což není málo, ale není to ani žádná hitparáda. Spíše takový lepší průměr. „Hned na začátek je třeba poznamenat, že se nejedná o plnohodnotný válečný film. Respektive, pokud někdo čeká norského Ryana, tak bude asi zklamán. Narvik spíše funguje jako rodinné drama, protože nejzajímavější pasáže se týkaly právě rodiny a toho, jak je poznamenala válka,“ zní například v jedné z recenzí na Česko-Slovenské filmové databázi. „Dramata je tam maličko, bojovky také pomálu, postavy a jejich jednání je předvídatelné a závěr mi vycucal krev úplně nejvíce. Jako celek to ale funguje,“ uvádí další recenzent.

Zdroje: Netflix, FixPatrol, ČSFD, Netflixer

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Karel Boháček

    Beru to spíše jako hraný dokument. Líbí se mi manželská eticko morální zápletka.

  2. Jiří Hons

    Tak Čung-e je jedna z největších kravin co jsem si kdy pustil a jeden z mála filmů co jsem nedokázal dokoukat do konce, Na Narvik jsem docela zvědavý, i když tu korejskou blbinu asi překoná kde co.