8 filmů nominovaných na Oscara, které můžete právě teď sledovat na Netflixu

Foto: Netflix

Film Na západní frontě klid byl nominován na devět Oscarů včetně nejlepšího filmu a nejlepšího mezinárodního filmu. Německá adaptace románu Ericha Marie Remarquea z roku 1929 se připojuje Pinocchovi  od Guillerma del Tora, Na Nože: Glass Onion a dalším filmům, které získaly nominaci na 95. ročníku udílení cen Oscara.

Na západní frontě klid

Nominace: Nejlepší zvuk, Nejlepší původní hudba, Nejlepší adaptovaný scénář, Nejlepší mezinárodní hraný film, Nejlepší make-up a účes, Nejlepší produkční design, Nejlepší kamera, Nejlepší vizuální efekty, Nejlepší film

Popis: První německojazyčná adaptace klasického románu Ericha Maria Remarquea z první světové války, Na západní frontě klid, hraje o několik Oscarů. Příběh o mladém německém vojákovi jménem Paul, který slouží na západní frontě v první světové válce, zůstává stejně silný jako kdykoli předtím. Ovšem v době, kdy se odehrává válka na Ukrajině, nabývá ještě větší závažnosti. Film ukazuje, že válka opravdu není jen videohra.

Foto: Netflix

Pinocchio Guillerma del Tora

Nominace: Nejlepší celovečerní animovaný film 

Popis: Pinocchio od Guillerma del Tora přebírá klasickou pohádku Carla Collodiho a zasazuje ji do Mussoliniho Itálie. Příběh je ve stylu stop-motion animace, kterou režíroval del Toro společně s Markem Gustafsonem. V zápletce uvidíme osamělého Geppetta, muže, jemuž zemřel syn, jak vyřezává ze dřeva nového chlapce, který je náhle přiveden k životu.

Foto: Netflix

Na nože: Glass Onion

Nominace: Nejlepší adaptovaný scénář

Popis: Tentokrát detektiv Benoit Blanc cestuje do Středomoří, aby vyřešil zcela novou záhadu. Glass Onion ukazuje, že je dobré být ostražitý vůči i svým nejbližším přátelům. Když technický miliardář Miles Bron pozve několik svých nejbližších na svůj soukromý řecký ostrov, brzy se ukáže, že v ráji není všechno tak dokonalé, jak by se mohlo zdát. A co když se objeví mrtvola? Pak je tu Blanc! Protože kdo jiný by dokázal odhalit celé vrstvy intrik?

Foto: John Wilson/Netflix © 2022

Bardo, falešná kronika několika pravd

Nominace: Nejlepší kamera

Popis: Uznávaný novinář a dokumentarista se vydává na velkolepou introspektivní cestu, aby se vyrovnal s minulostí, současností a svou identitou. Oscarem oceněný režisér Alejandro G. Iñárritu vezme diváky ve svém prvním filmu od Zmrtvýchvstání na nekonvenční hluboký ponor do psychiky jednoho muže.

Foto: Rodrigo Jardon / Netflix © 2022

Blondýnka

Nominace: Nejlepší herečka v hlavní roli

Popis: Film, jehož scénáře a režie se ujal Andrew Dominik, líčí životní cestu od těkavého dětství až po vzestup ke slávě. Blondýnka představuje život Marilyn Monroe, její intimní a osobní zkušenosti způsobem, který zpochybňuje mýty, jež ji dlouho obklopovaly.

Foto: Netflix

Mořská příšera

Nominace: Nejlepší celovečerní animovaný film

Popis: Mořská příšera je příběh o mladém námořníku Jacobovi, který se snaží zastavit tyranského kapitána a k tomu ještě zachránit unesené dítě. V tomto obtížném úkolu mu bude pomáhat mořská příšera, která se s ním spřátelí. Výpravný příběh, v němž se proti sobě postaví dobro a zlo teď bojuje o Oscara.

Foto: Netflix

Efekt Marthy Mitchellové

Nominace: Nejlepší krátký dokumentární film

Popis: Nominaci si vysloužil i dokument o manželce vysoce postaveného politika, která veřejně komentovala aféru Watergate a kterou se Nixonova vláda snažila za každou cenu umlčet. Poznejte skutečný příběh o 50 let později.  

Foto: Netflix

Zaříkávači slonů

Nominace: Nejlepší krátký dokumentární film

Popis: Zaříkávači slonů je indicko-americký krátký dokumentární film z roku 2022 režírovaný dokumentaristkou Kartiki Gonsalves. V jejím režijním debutu o speciálním poutu mezi člověkem a zvířetem se Bomman a Bellie na jihu Indie starají o osiřelé slůně Raghu a společně tvoří velmi netradiční rodinu.

Foto: Netflix

Zdroje: Ceny akademie, Netflixer, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.