Podívejte, jak to vypadá v roce 2092: Přenese vás tam akční kyberpunk Čističi vesmíru

Petr Stoško
Foto: Netflix

Planeta země umírá a lidstvo se začalo upínat k životu ve vesmíru, ale právo na něj má jen hrstka vyvolených. Jihokorejská akční space opera je ukázkou lidské chamtivosti, pokročilé robotiky a sociálních rozdílů.

Pochroumaná vesmírná plavidla, všudypřítomná špína a zbraně na každém rohu. Tak vypadá temné prostředí světa roku 2092, nad nímž svrchovaně bdí obří korporace UTS, jež se snaží spasit lidstvo. Tvůrci kyberpunkového filmu Čističi vesmíru řeší problematiku internacionalizace lidstva pomocí futuristických ušních překladačů, díky kterým je svět propojenější, ale zároveň i snáze ovladatelný.

Příběh sleduje posádku vesmírné lodi Victory, kterou tvoří kapitánka Jang, pilot Kim Tae Ho, strojník „tiger“ Park a robot Bubs. Ta sbírá vesmírný odpad, snaží se ho na trhu co nejlépe zpeněžit a zajistit si tak lepší život. Během jedné akce naleznou malou holčičku, která má pro jistou skupinu lidí obrovskou cenu, a posádka Victory se rozhodne ji výhodně prodat. Tento obchod je sice výdělečný, ale stejně tak i nebezpečný.

Film režiséra Jo Sung Hee staví na konceptu možného vzniku vesmírných popelářů coby neodvratného následku již dnes problematického vesmírného znečištění. V hlavních rolích se objevují Song Joong Ki, Richard Armitage, Kim Tae Ri, Nas Brown nebo Kevin Dockry.

Netflix tak naplňuje svůj plán navýšit v roce 2021 distribuci asijských projektů vzhledem k dynamickému vzestupu předplatitelů v Asii. Čističi vesmíru patřili mezi první projekty tohoto roku.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Eva Lenská

    Jak tam hraje Song Joong Ki, tak to si nenechám ujít. Vypadá to hodně zajímavě a když pomyslím, že to mělo nedávno premiéru v Koreji a my díky Netflixu nemusíme čekat... super!