Nejlepší filmy roku 2022 podle redakce Netflixeru

Foto: Reiner Bajo/Netflix

Rok 2022 je pomalu u konce a my jsme se rozhodli, že se s vámi podělíme o naše tipy na filmy, které se letos objevily na Netflixu a které nás nejvíce zaujaly. Snad vás některý z našich tipů inspiruje.

Na nože: Glass Onion

Tip šéfredaktorky Marty

Jednička Na nože byla naprosto bravurním počinem Riana Johnsona. Jeho detektivky ve stylu Agathy Christie jsou zábavné a třešničkou na dortu je Daniel Craig v roli excentrického soukromého detektiva Benoita Blanca s jedinečným přízvukem. V druhém díle je parta lidí pozvána na soukromý ostrov podivínského miliardáře, kde mají hrát hru, v které vyhraje ten, kdo dřív vyřeší jeho fingovanou vraždu. Všechno se ale dost zvrtne a brzy zjistíme, že ne vše je tak, jak původně vypadalo. Zábavná a napínavá podívaná od začátku do konce. A pozor, na filmu se podíleli i Češi. Česká sklárna Pačínek Glass do něj totiž vyrobila hromadu skleněných soch, které sehrály hlavní roli v jedné z nejlepších scén filmu. Více o filmu jsme psali například zde.

Foto: John Wilson/Netflix © 2022

Na západní frontě klid

Tip šéfredaktorky Marty

Na našem seznamu filmů by rozhodně neměla chybět ani takhle německá adaptace knihy Ericha Marii Remarquea z první světové války. Jde o velkolepou epickou produkci, která ukazuje válku jako opravdu skutečné drsné peklo. Muži ve válce umírají dříve, než vůbec měli šanci žít. Režisér Edward Berger diváky rozhodně nešetří. Natáčelo se i v Česku a jednu z hlavních rolí si zde zahrál také oblíbený herec Daniel Bruhl. Ten hraje liberálního politika Erzbergera, který se snaží žádat o mír proti vůli ješitné armády, zosobněné generálem Friedrichem, který trvá na opakovaném posílání svých vojáků na jistou smrt. Film, který se natáčel z velké části i v Česku, je až úmorně realistický. Více jsme o filmu psali například zde.

Foto: Reiner Bajo/Netflix

Enola Holmes 2

Tip šéfredaktorky Marty

Enola Holmes je mladší sestra slavného Sherlocka Holmese a ve druhém díle otevírá svou vlastní detektivní kancelář. Případy se ale zrovna nehrnou. Když už chce ale zavírat a myslí si, že tím její kariéra detektivky končí, objeví se malá dívka, která hledá svou sestru. Enola má svůj případ! Nakonec se ukáže, že je docela zapeklitý a mladé detektivce bude hrozit i velké nebezpečí. Pořád je tu ale brácha Sherlock! Ačkoliv se mi první díl líbil o trochu víc, rozhodně stojí za to i dvojka. Pohodový snímek s Millie Bobby Brown a Henry Cavillem v hlavních rolích vám jistě dokáže zpříjemnit večer. Více jsme psali zde.

Foto: Alex Bailey/Netflix

Životní trefa

Tip šéfredaktorky Marty

Jeden z nejlepších filmů Adama Sandlera, a dokonce ve vážné roli. Sportovní drama Životní trefa ukázalo další hercův talent, který byl celkem dlouho skrytý. Ve filmu hraje Stanleyho Sugarmana, hledače talentů pro basketbalový tým Philadelphia 76ers. Basketbalový skaut, kterému se smůla lepí na paty, objeví hráče s jedinečným talentem a taky komplikovanou minulostí. Tím je Bo Cruz, kterého si zahrál útočník Utah Jazz Juancho Hernangómez. Stanley nemá sice souhlas klubu, ale rozhodne se svoji hvězdu dostat do Států na vlastní pěst. A všemu navzdory oba nakonec dostanou poslední šanci ukázat, že koše pro ně nevisí příliš vysoko ani v NBA. Více jsme psali zde.

Foto: Scott Yamano/Netflix

Odkvétání

Tip redaktorky Evy L.

Japonský snímek Odkvétání mě nadchl svou poetikou, námětem, zpracováním i hereckými výkony Kenta Nakajimy a Honoky Matsumoto. Celý srdcervoucí příběh navíc krásně doplňovaly kvetoucí sakury. Mládí uteče rychle, ale co když máte jen rok? Odkvetete jako sakura, jako hlavní hrdinka, která trpí vzácnou nemocí, při které člověk stárne až desetkrát rychleji. Jak si má v takovém případě udržet lásku nadaného fotografa, který až do určité chvíle vůbec nechápe vývoj situace? Nebudu mnoho mluvit. Bylo to něžné, dojemné, bolavé a drásající. Japonci prostě vědí, jak diváka vtáhnout do příběhu, který zpočátku působil všedně, a ve finále ho úplně citově vyřídit. Více jsme o filmu psali zde.

Foto: Netflix

Entergalactic

Tip redaktorky Terezy

Rapový spider-verse. Tak by se dal nazvat nový snímek známého amerického umělce Kida Cudiho. V září vydal svoje osmé studiové album, ke kterému společně s dalšími kamarády vytvořil tento devadesátiminutový videoklip. Diváci v něm sice nenajdou žádnou originální zápletku, film si je ale přitáhne svojí autentičností a vizuální stránkou. Kromě hlasu, který hlavní postavě propůjčil právě Cudi, ve filmu vystupují také Timothée Chalamet nebo Vanessa Hudgens. Pozorní fanoušci v díle najdou i několik odkazů a věčných vzpomínek na módní ikonu Virgila Abloha, který zemřel minulý rok v listopadu. Více jsme psali zde.

Foto: Netflix

Čára 2

Tip redaktora Petra

Tento film jsem očekával nějaký ten pátek a musím přiznat, že nezklamal. Opět jsme se setkali s Jodi a jejími přáteli, kterých je od jedničky o dost více. Popravdě až moc, protože se z Jodi stala po večírku z prvního dílu školní megastar. Čára 2 je zdařilým pokračováním, který ze sebe sype jednu humornou scénku za druhou. Zároveň klade důraz na vlastní sebereflexi postav, která je takřka nulová, a to je právě ta zábava, která je v Čáře 2, tak skvělá. Více jsme psali zde.

Foto: Netflix / Scott Saltzman

Mořská příšera

Tip redaktora Petra

Za posledních několik let jsme tu měli několik skvělých filmů, kde velkou roli hráli zvířátka a Mořská příšera se hrdě mezi ně může zařadit. Příběh o mladém námořníkovi Jacobovi, který se snaží zastavit tyranského kapitána a k tomu ještě zachránit dítě, které unesli. V tomto obtížném úkolu mu bude pomáhat mořská příšera, která se s ním spřátelí. Výpravný příběh, ve kterém se proti sobě postaví dobro a zlo je tady. Stejně jako v minulém roce u Kouzelného draka, tak i tady bych všem doporučil, aby jste se na tento snímek zaměřili.

Foto: Netflix

Zdroj: Redaktoři Netflixer.cz

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.