Sci-fi novinka, ve které Prahu postihne přírodní katastrofa, míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Xova Film

Co takhle dát si nějaké sci-fi, které nenatočili Američané, ale podíleli se na něm Češi, Slováci, Maďaři a Italové? Snímek Běžná selhání měl u nás premiéru v říjnu a docela rychle zamířil na Netflix. Velkým lákadlem je jistě podmanivá atmosféra známé i neznámé Prahy a vhodně zvolená hudba, kterou má na svědomí Pjoni.

Hlavní hrdinky Hana (Taťjana Medvecká), Tereza (Nora Klimešová) a Silva (Beáta Kaňoková) se neznají, ale jejich cesty se v kritických momentech setkají, aby si ženy nezištně pomohly ve chvíli, kdy město postihne tajemná katastrofická událost a výbuchy.

Foto: Xova Film

Hana je čerstvá vdova, která odmítá truchlit, a navíc dostala výpověď v práci. Když se porouchá její čtyřnohý společník, robotický pes Arlo po jejím zesnulém muži, vydá se do obchodního centra nechat ho opravit. Na své cestě potká mladou dívku. Je to Tereza, která utekla z nepovedené oslavy vlastních narozenin a před svou příliš pečující mámou. Ta by za každou cenu chtěla, aby Tereza byla šťastná a perfektní. Což ona prostě není.

Obchodní centrum zasáhne silný výbuch, Tereza se dá na útěk a při cestě ven najde na požárním schodišti opuštěného chlapce. Je to David, syn Silvy. Silva pochybuje, zda je dobrá matka a jestli celý její život dává smysl, a v návalu paniky zanechá Davida v dětském koutku. Tajemné exploze začnou sílit. Zoufalá Silva musí najít svého syna, rebelující Tereza se smířit se svými rodiči a Hana přijmout svůj zármutek

Snímek režírovala rumunská režisérka Cristina Grosan podle scénáře Kláry Vlasákové. Zahráli si v něm také Vica Kerekes, Rostislav Novák, Jana Stryková, Jana Plodková, Luboš Veselý a Martina Babišová.

Běžná selhání je podle mě výjimečný film, moc podobných u nás nevzniká. Scénář jsem přečetla jedním dechem a myslím, že spousta žen se v něm může najít,“ uvedla Beáta Kaňoková.

Na scénáři mě zaujala jeho podprahová znepokojivost, pocit, že se něco děje. Pro mě je úžasné, jak režisérka pracuje s pohledem na Prahu a její architekturu, jinak než jsme zvyklí. Myslím, že Běžná selhání by mohl být nejen český, ale evropský film,“ dodala Taťjana Medvecká.

Tento netradiční film trvá 85 minut a na ČSFD si vysloužil 68 procent. Čeští filmoví kritici ho však hodnotili nadprůměrně. Světovou premiéru měl na filmovém festivalu v Benátkách.

Na Netflixu bude snímek Běžná selhání k vidění už 28. prosince.

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.