10 filmů oceněných Oscarem, které najdete na Netflixu

Tenkrát v Hollywoodu / Foto: Sony Pictures Entertainment

Netflix nabízí mnoho skvělých filmů a seriálů ze své produkce nebo napínavé dokumenty vyprávějící o skutečných událostech, ale také mnoho oscarových snímků, které si toto ocenění rozhodně zasloužily. Tady je náš výběr 10 z nich. Ale seznam je samozřejmě mnohem delší.

Tenkrát v Hollywoodu

V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu – v roce 1969 v Los Angeles.

Dej mi své jméno

Když si rodiče sedmnáctiletého Elieho pozvou do své velké italské vily na léto hosta, jejich syn z toho není vůbec nadšený. Zpočátku se zdá, že toho s pohledným americkým 24letým studentem Oliverem nemají mnoho společného, když však spolu začnou trávit více času, začne mezi nimi vznikat něco mnohem hlubšího, než je přátelství.

Forrest Gump

Poněkud prostoduchý chlápek Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil. A dokonce najde i lásku.

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. U svých spolubojovníků se však nesetkává s pochopením. Jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. Nakonec díky svému odhodlání a odvaze zachránil životy 75 mužům.

Erin Brockovich

Dvakrát rozvedená žena bez peněz a majetku, Erin Brockovich, ocitá ve svízelné situaci poté, co zaviní automobilovou nehodu a následně prohraje spor o odškodné. Erin přiměje svého advokáta Eda Masryho, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Ačkoliv nemá žádné právní vzdělání, pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států.

Legenda o vášni

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel padne. Plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Další syn Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ovšem Susannah je zamilovaná do třetího Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Brzy jí však napíše, aby na něj nečekala, a dívka si vezme Alfreda. Nakonec se ale Tristan vrátí.

Nespoutaný Django

Píše se rok 1858 a v Americe právě probíhá občanská válka. Texasem vedou bratři Ace a Dicky Speckovi pěšky skupinu spoutaných černých otroků a mezi nimi je i Django. Ten má šanci získat díky nájemnému lovci lidí dr. Schultzovi svobodu, pokud se mu povede dopadnout vraždící bratry Brittlovi. Djangovi se tak zároveň naskytne příležitost najít ženu, kterou musel před lety nedobrovolně opustit. Ani jeden z hlavních hrdinů však netuší, jak blízko jsou nejnebezpečnějšímu dobrodružství svého života.

Železná lady

Poslední léta svého života tráví Margaret Thatcherová osaměle v soukromí. V halucinacích promlouvá se svým zemřelým manželem a promítají se jí hlavní události jejího života. Narodila se jako dcera hokynáře a po studiích na Oxfordu se už od začátku 50. let začala angažovala v komunální politice.

La La Land

Moderní pojetí klasického hollywoodského milostného románu umocněné skvělými písničkami doprovázenými velkolepými tanečními čísly líčí vášnivý milostný vztah od něžného vzrušení rozvíjející se lásky až po trpké zklamání z velkých ambicí. V hlavních rolích Ryan Gosling a Emma Stone.

Pořád jsem to já

Alice Howland, šťastně vdaná matka tří dospělých dětí, je uznávanou profesorkou lingvistiky, která začíná zapomínat slova. Když je jí diagnostikována raná forma Alzheimerovy choroby, zjišťuje Alice společně se svou rodinou, že jejich vzájemné vztahy projdou tou nejnáročnější myslitelnou zkouškou. Její úsilí zůstat stále tím, kým kdysi byla, je děsivé, dojemné i inspirující.

Zdroje: Falcon, ČSFD, Netflix, TV Nova, TV Prima

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.