Znásilnění při castingu nebo topení ve vaně: Co je ve filmu o Marilyn Monroe pravda a co fikce

Foto: Netflix

Kromě toho, že je film Blondýnka o Marilyn Monroe, ve skutečnosti se nezakládá z velké části na pravdě. Film je primárně založen na událostech, které se staly ve fiktivním románu stejného jména od Joyce Carol Oates. 

Film i jeho zdroj jsou inspirovány životem Marilyn Monroe, ale jak scénárista a režisér Andrew Dominik jasně řekl, základem zfilmovaného příběhu je kniha, nikoli skutečný život této zesnulé hollywoodské hvězdy.

Které scény jsou tedy založeny na pravdě a které jsou fiktivní nebo domyšlené?

Znásilnění při castingu

Zdá se, že tato scéna nemá žádný reálný základ. Spolu s dalšími podobnými scénami spíše dramatizuje Marilyninu relativní bezmoc vůči mužům, kteří ji v životě obklopovali. Údajně však byla Marilyn, podle vlastních slov, zneužívána v dětství.

Foto: Matt Kennedy / Netflix

Milostný trojúhelník

Ve filmu se Marilyn setkává s Charliem „Cassem“ Chaplinem Jr. a Edwardem G. Robinsonem Jr. v Actors Circle v LA. Všichni tři spolu navážou milostný vztah, ve kterém si říkají „blíženci“. Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že by Marilyn měla vztah s oběma muži současně, a nebylo potvrzeno ani to, zda skutečně chodila s Edwardem G. Robinsonem Jr. Po Hollywoodu však kolovaly zvěsti, že Charlie a Marilyn poměr měli. Charlie je pak potvrdil ve svých pamětech My Father, Charlie Chaplin.

Poměr s JFK

Jedna z nejhorších scén přichází na konci filmu, když Marilyn odvedou členové tajné služby do hotelového pokoje, kde je následně sexuálně zneužita prezidentem, kterého hraje Caspar Phillipson. Vztah Marilyn a JFK byl předmětem veřejného zájmu. Existují zvěsti o tom, že měli sexuální vztah. Podle knihy Donalda Spota, Marilyn Monroe: The Biography, byl jediný okamžik, kdy spolu údajně strávili noc, v roce 1962 v domě Binga Crosbyho v Palm Springs. To prý sdělila Marilyn Ralphu Robertsovi, který tvrdil, že mu zavolala a řekla, že to byla její jediná noc s prezidentem Kennedym. Bez ohledu na to, zda spolu tihle dva měli někdy poměr, neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že Kennedy někdy Marilyn Monroe sexuálně zneužil či ji dokonce nutil k orálnímu sexu, jak můžeme vidět ve filmu.

Foto: Netflix

Topení ve vaně

Film na začátku ukazuje, jak se malou Marilyn její matka Gladys Pearl Baker pokusila utopit ve vaně. Ačkoli i ve skutečnosti měla Gladys problémy s duševním zdravím a Marilyn trávila jako dítě hodně času v pěstounské péči, neexistuje žádný historický záznam o události ve vaně, což naznačuje, že je tato konkrétní scéna zcela vymyšlená.

Potraty

Ačkoli chtěla mít rodinu a během svého života byla několikrát těhotná, neměla Marilyn nikdy žádné děti. Během svého třetího manželství s dramatikem Arthurem Millerem byla údajně třikrát těhotná. Předpokládá se však, že Marilyn nebyla schopna děti donosit.  O své první dítě podle všeho přišla v roce 1956, poté měla mimoděložní těhotenství a pak znovu potratila v roce 1958. Uvádí se, že herečka měla endometriózu, při které je obtížné mít děti. Film také ukazuje, že bylo Marilynino těhotenství několikrát uměle přerušeno. Neexistuje ale žádný důkaz, který by naznačoval, že opravdu někdy podstoupila takový zákrok.

Foto: Netflix

Zdroje: Independent, What To Watch

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.