Dlouho očekávaný film Netflixu je plný erotiky a sexuálního zneužívání. Málokdo u něj vydrží až do konce

Foto: Netflix

Na konci září na Netflixu konečně přistálo dlouho očekávané životopisné drama Blondýnka (Blonde) , které vypráví o životě jedné z největších hollywoodských hvězd všech dob – Marilyn Monroe, vlastním jménem Normě Jeane Mortenson.

Film, jehož scénáře a režie se ujal Andrew Dominik, líčí její cestu od těkavého dětství až po vzestup ke slávě. Ve skutečnosti nic ve fiktivním převyprávěném příběhu, jenž je adaptací stejnojmenného románu Joyce Carol Oates z roku 2000, není přesně takové, jak se zdá.

Foto: Netflix

„Je hluboce traumatizovaná a toto trauma vyžaduje rozkol mezi jejím veřejným já a soukromým já, což je příběh každého,“ říká režisér Andrew Dominik. „Film se hodně zabývá vztahem k ní samé – Normě Jeane a k té druhé osobě, Marilyn, což je jak její brnění, tak něco, u čeho hrozí, že ji pohltí.“

Ačkoliv byl film velmi očekávaný a na filmovém festivalu v Benátkách sklidil 14minutový potlesk ve stoje, mnoho diváků Netflixu z něj příliš nadšených není. Někteří dokonce na sociálních sítích uvedli, že ho museli po 20 minutách vypnout.

Foto: Netflix

Film, jehož hlavní hrdinku ztvárnila bravurně herečka Ana de Armas, je dostupný až od 18 let. Zvláštní pozornost je v něm věnována otřesnému zobrazení traumatu a sexuálního napadení. Marilyn Monroe je zde po většinu času ukazována jako naivní a celkem labilní mladá dívka, která se toužila stát váženou herečkou, ale většinou na ni bylo pohlíženo jen na ozdobu a erotický sen mnoha mužů.

Některým lidem se nelíbí, že je příběh Marilyn Monroe je ve filmu založen z velké části na fikci než na faktech. Jiní se na něj museli dívat s pauzami a někteří zase uvádějí, že z něj neměli rozhodně dobré spaní. „Výkon herečky na jedničku, o tom netřeba diskutovat. Ovšem pokud máte deprese, radši na ten film nekoukejte,“ píše například na Facebooku českého Netflixu Michaela.

Foto: Netflix

„Blondýnka je jeden z nejhorších filmů, jaké jsem kdy viděl. Byl jsem tím doslova znechucený. Marilyn si zaslouží lepší,“ napsal zase jiný divák Netflixu na Twitteru. „Nemohla jsem strávit více než 20 minut z téměř tří hodin. Těch 20 minut nebylo nic jiného než krutých a srdcervoucích,“ píše své dojmy další.

„Film má zřejmě umělecký záměr. Vizuálně je zajímavý, místy ovšem celkem nudný. Nuda se střídá s částmi, které jsou plné deprese a sexismu. Marilyn je zde celou dobu vyobrazena pouze jako kořist a loutka mužů, od kterých si nechá líbit ledacos. Na některé scény bylo těžké se dívat, a ještě byly zbytečně natahované,“ vyjádřila se zase naše čtenářka Markéta.

Zdroje. Netflix, Autorka článku, internetové diskuse, Independent

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.