10 zajímavostí o filmu Parfém: Příběh vraha. Natáčelo se i v Praze a smrad z místa natáčení byl cítit 6 km daleko

Eva Lenská
Foto: DreamWorks SKG

Na Netflixu se budeme moci již brzy podívat na snímek Parfém: Příběh vraha z roku 2006, jenž vznikl na motivy kontroverzního románu Patricka Süskinda. Film si na ČSFD vysloužil hodnocení 78% a my tu pro vás máme několik zajímavostí z natáčení.

Sirotek Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) je obdařen opravdu velmi zvláštním darem. Na rozdíl od ostatních lidí, dokáže rozpoznat i ty nejjemnější tóny všech vůní a pachů. V sirotčinci mnohokrát čelí smrti a ve 12 letech putuje do koželužny. Jeho život se razantně změní, když ho okouzlí vůně mladé prodavačky švestek, kterou nechtěně zabije. Bohužel při tom zjistí, že její tělo po smrti změnilo pachové složení a líbivá vůně zmizela. Tato událost v něm vyvolá touhu dokázat zachytit všechny vůně světa a uchovat jejich krásu navždy.

Jednoho dne udělá dojem na starého voňavkáře Giuseppa Baldiniho (Dustin Hoffman), který chce napodobit slavný parfém Amore a Psýché. Ten ho zasvětí do svého umění, což ale mladíkovi, jenž je posedlý svým děsivým snem, kvůli kterému se nezdráhá zabíjet, nestačí. Odchází do města Grasse, kolébky všech parfémů, a později pronásleduje lákavě voňavou Lauru Richis (Rachel Hurd-Wood), dceru mocného Antoine Richise (Alan Rickman), které nezbývá nic jiného než před ním utéct.

Snímek natočil známý německý režisér a scénárista Tom Tykwer, jenž má na svědomí úspěšné snímky Lola běží o život a Princezna a bojovník. Nutno dodat, že film dostal dvě Evropské filmové ceny a natáčel se v Mnichově, v Praze a ve Španělsku.

Nyní je na řadě 10 slíbených zajímavostí:

  • Scény z rybího trhu se natáčely v Barceloně. Filmaři použili zhruba dvě a půl tuny ryb a jednu tunu masa. Příšerný zápach cítili lidé až do vzdálenosti 6 kilometrů.
  • Produkční tým, který hledal nejlepší místo pro zobrazení Paříže osmnáctého století, důkladně prozkoumal 8 různých evropských zemí. Nakonec zvítězila Barcelona.
  • Kniha, podle které byl film natočen, byla oblíbenou knihou Kurta Cobaina, zpěváka Nirvany. Inspirovala ho k napsání písně Scentless Apprentice.
  • Herci museli kostýmy, které byly ušity ve vyhlášeném bukurešťském krejčovství, nosit soustavně několik dnů. Dokonce v nich i spali. To proto, aby oblečení působilo uvěřitelně použitě a získalo patinu.
  • Tom Tykwer, kameraman Frank Griebe, produkční návrhář Uli Hanisch a kostýmní výtvarník Pierre-Yves Gayraud studovali kompletní díla Caravaggia, Rembrandta a Josepha Wrighta, aby se ujistili, že estetika filmu správně vystihuje Francii 18. století.
  • Špína té doby musela být autentická, tudíž byla součástí filmového štábu takzvaná „špinící jednotka“ čítající asi 60 lidí, jejichž úkolem bylo rozvážet po městě špínu. Tom Tykwer kladl na špínu až takový důraz, že mu štáb dal přezdívku „Pán špíny.
  • Dokonalý parfém na konci filmu je ve skutečnosti Coca Cola zředěná vodou.
  • Producent a scenárista Bernd Eichinger chtěl film natočit dlouhé roky, ale autor románu Patrick Süskind odmítal prodat práva. Svolil k tomu až v roce 2001, kdy za ně obdržel 10 milionů eur.
  • Film se natáčel i v Praze, kde tvůrci nechali postavit třináctimetrovou repliku mostu Pont au Change. Právě tam se odehrála velká část příběhu.
  • Natáčení mělo začít už v roce 2004, ale tvůrcům zabralo rok než našli vhodného herce do role hlavního hrdiny Grenouilla. Potřebovali, aby vypadal jako nevinný anděl i vrah v jednom.

Snímek trvá 141 minut a na Netflixu si ho budeme moci pustit 1. října.

Zdroj: ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.