Konečně dobrá česká komedie. Domovní schůze Vlastníků je zrcadlem rozhádané společnosti

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Na Netflixu můžete vidět i nejlepší českou komedii roku 2019. Film Vlastníci vás bude bavit a zároveň možná trochu frustrovat. Ačkoli se děj v podstatě odehrává v jedné místnosti, snímku to nijak neubližuje, spíše naopak.

Upřímně pochybuji, že se v naší zemi najde někdo, koho baví domovní schůze, můžeme vám však zaručit, že tentokrát si nudou kousat nehty nebudete. Manželé Zahrádkovi (Tereza Ramba, Vojta Kotek) jsou tak trochu idealisté a doufají, že se jim podaří zachránit dům, jenž má své nejlepší časy za sebou. Jejich úsilí je však sousedy sabotováno, protože každý hledá svůj vlastní prospěch.

Přísná pedantka paní Roubíčková (Klára Melíšková) nad vším dohlíží ostrým jestřábím pohledem, paní Horvátová (Dagmar Havlová) na chvíli nezavře pusu, pan Kubát (Jiří Lábus) je zásadně vždycky proti a poněkud jednoduchý pan Švec (David Novotný) zastupuje svoji maminku.

Výčtem postav bychom samozřejmě mohli pokračovat, protože je jich mnohem víc a každá je důmyslně propracovaná a bravurně zahraná. Jak jste si již určitě všimli výše, obsazení je vskutku kvalitní a když k uvedeným jménům přidáme ještě Andreje Poláka, Ladislava Trojana, Pavlu Tomicovou a Kryštofa Hádka, není co řešit. Ačkoli diváka možná napadne, zda všichni ti skvělí herci sedící v jedné místnosti dostali svůj prostor, nemusí si v tomto ohledu dělat starosti. Svých pět minut slávy má ve Vlastnících každý.

Na řadu přijdou rozepře, rvačka i hysterická scéna. Divák bude mít nakonec pocit, že tam někde v koutku sedí, skoro jako pan profesor Sokol, a celé dění sleduje až do překvapivého konce.

Vlastníky natočil režisér Jiří Havelka podle divadelní hry Společenství vlastníků. Komedie měla v kinech premiéru 21. listopadu 2019 a nadchla statisíce diváků. Tereza Ramba a Klára Melíšková obdržely za své herecké výkony Českého lva, stejně tak režisér Jiří Havelka. Jde o skutečně vydařený snímek, který pobaví i po opakovaném zhlédnutí.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.