10 zajímavostí o ikonickém hudebním filmu Flashdance, který bude brzy dostupný na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Paramount Pictures

Kdo by neznal Flashdance, romantický hudební film o krásné svářečce Alex, která po nocích tančí v baru a sní o studiu tance na konzervatoři. Tento hit o moderní Popelce a jejím princi Nickovi jsme my holky viděly snad stokrát a přesto nás nikdy neomrzí. Brzy bude k mání i na Netflixu, tudíž jsme si připravili 10 zajímavostí, které navnadí k opětovnému zhlédnutí.

Scénáristu inspirovala striptérka

Dvě torontské striptérky Maureen Marder a Gina Healey novinářům barvitě vylíčily, jak spoluautor scénáře Tom Hedley vtrhl do jejich klubu, najal fotografa, aby je vyfotil, a podle příběhu jedné z nich (Maureen pracovala přes den jako stavební dělnice) pak vytvořil roli Alex. Ačkoli Hedley jejich tvrzení popřel, filmové studio neutajilo, že zaplatilo Maureen za její příběh 2300 dolarů.

Text k oscarové skladbě vznikl v autě

Hudbu pro film měl původně skládat Phil Collins, ale posléze nabídku odmítl. Text k oscarové písni What a feeling napsala zpěvačka Irene Cara, kterou slova a určité fráze napadly v autě během cesty do studia v den nahrávání.

Píseň Maniac se měla objevit v hororu

Návyková píseň Maniac, kterou napsali Michael Sembello a Dennis Matkosky, se měla objevit ve stejnojmenném hororu z roku 1980. Původní text byl příliš drsný, tak ho autoři za pomoci producenta soundtracku přepsali. Přepracovaná píseň byla nominována na Oscara, ale nakonec byla diskvalifikována právě kvůli změně textu. Přesto se soundtrack stal obrovským hitem a prodalo se ho více než šest milionů kopií.

Československá cenzura

Snímek byl v československých kinech poprvé uveden v roce 1987, přičemž z něj cenzura vystřihla zpověď hlavní hrdinky v kostele. Něco takového by totiž mohlo diváky, a především mládež, neblaze ovlivnit.

Slavná taneční scéna a tři dublérky

Nejslavnější taneční scénu z filmu, tedy konkurs na konzervatoř, tančily tři různé taneční dublérky. Marine Jahan dublovala tanec, gymnastka Sharon Shapiro výskoky a tanečnice Crazy Legs breakdancing.

Alex má svou vlastní Barbie

Společnost Mattel čekala až do roku 2010, kdy z Alex udělala panenku Barbie s návleky na nohy a roztrhanou šedou mikinou. Je velmi vzácná a docela drahá. Na Amazonu se prodávala za 179 dolarů.

Režisér považoval scénář za hloupý

„Ten příběh se mi prostě nelíbil,“ přiznal režisér Adrian Lyne v jednom rozhovoru. „Přišel mi trochu hloupý. Nebyl jsem z něj nadšený a několikrát jsem ho odmítl. Možná třikrát.“ Nakonec však souhlasil a přiznal, že je nebezpečné čekat, až se objeví dokonalý film. Lepší je mít vůči scénářům otevřenou mysl. Vzhledem k popularitě snímku, jednomu Oscarovi a dvěma Zlatým glóbům, snad nelitoval.

Nicka mohl ztvárnit i zakladatel skupiny KISS

Nicka Hurleyho si mohl zahrát i Gene Simmons z legendární rockové skupiny KISS. Ten však odmítl, protože se bál, že by si pokazil svou démonickou image.

Velký věkový rozdíl

Michael Nouri, který ztvárnil sympatického Nicka, je kupodivu dvakrát starší než Jennifer Beals. V době natáčení jí bylo 18 a jemu 36 let. Přesto jim to spolu náramně slušelo.

Jennifer Beals si vybrali dělníci ze stavby

Manažer filmového studia vymyslel zajímavé finále konkurzu na hlavní hrdinku Alex. Rozdal fotky třech hereček (Leslie Wing, Demi Moore a Jennifer Beals) zhruba 200 dělníkům ze stavby a zeptal se jich, která se jim nejvíc líbí a kterou z těch tří by nejraději políbili.

Flashdance bude na Netflixu dostupný 16. září.

Zdroj: ČSFD, Mental Floss

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.