Tvrďák mnoha tváří, který má kořeny v Evropě. Ikona filmu Robert De Niro slaví narozeniny

Tereza Pulgretová
Foto: Columbia Pictures

Těžko by se hledal někdo, kdo nezná jednu z největších filmových legend, jakou si svět pamatuje. Herec a producent Robert De Niro světu už několik desítek let dokazuje, že si titul filmového velikána drží právem a se ctí. Někteří si ho pamatují jako gangstera, někteří jako zloděje, jiní zase jako obávaného tchána. Pojďte se s námi podívat na několik zajímavostí, které jste o životě tohoto dvojnásobného držitele Oscara nejspíš ještě neslyšeli.

Evropské kořeny

Už podle jména by nejspíš většina lidí uhodla, že Robert De Niro nebude původem úplně Američan. Jeho rodiče, oba známí malíři, měli předky z Evropy. Po matce Virginii Admiral herec zdědil holandské, anglické, francouzské a německé kořeny. Z otcovy strany si v sobě zase nese kus Irska a Itálie.

Ačkoliv je podle všeho De Niro ve skutečnosti víc Ir než Ital, na svůj italský původ byl vždy velmi hrdý a kromě toho jej dokázal využít i v rámci své kariéry. Díky svým praprarodičům, kteří se z italského města Ferrazzano do Států přestěhovali za lepším životem, umí italsky, což dokázal ve filmu Kmotr II. Za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli dostal v roce 1975 svého prvního Oscara.

Ne vždy to šlo hladce

V návaznosti na svůj původ a jméno ve svém životě herec dostál mnoha rolím, ve kterých ztvárňoval postavy Italů. V roce 2004 se mu proto jihoevropská země rozhodla udělit čestné občanství, což se nelíbilo americké skupině s názvem Order Sons of Italy in America. Její členové tvrdili, že De Niro hází špatný stín na italské přistěhovalce, protože ve svých filmech zobrazuje negativní stereotypy.

Foto: Paramount Pictures

You talkin’ to me?

Film Taxikář z roku 1976 způsobil velký poprask a divácké publikum si ho okamžitě zamilovalo. Ačkoliv snímek nakonec nezískal ani jednu zlatou sošku, do povědomí se už navždy zaryl legendární hláškou You talkin’ to me?.

Mnohé proto překvapilo, když v roce 2016 při příležitosti 40. výročí uvedení snímku De Niro prozradil, že tato věta původně nebyla ve scénáři a on scénu podle pokynů režiséra Martina Scorsese celou improvizoval.

Přátelství se Scorsesem a Pescim

Se slavným režisérem Martinem Scorsesem se De Nirovo jméno pojí už v podstatě automaticky. Zahrál si v několika jeho filmech a za jeden z nich také získal Cenu Akademie. Jejich zatím poslední spolupráci mohli lidé vidět v životopisném dramatu Irčan.

Perfektní duo tvoří umělec také s další hereckou ikonou Joem Pescim. Toho diváci znají například z obou dílů Sám doma jako nabručeného zločince Harryho. De Niro si po jeho boku zahrál už v sedmi úspěšných filmech.

Foto: United Artists / Metro-Goldwyn-Mayer

Éra tchána Jacka

Mladší publikum si umělcův obličej nejspíš vybaví z řady filmů, které odstartoval snímek Fotr je lotr. Sám De Niro roli údajně vzal, protože se v pozdější části života chce soustředit především na komedii.

Pro spoustu lidí byl také velký nezvyk ho v této herecké pozici vidět. Kontrast mezi jeho tvrďáckým vzezřením, na něž jsou u něj diváci zvyklí, tvůrci podtrhli i kostýmy, jako jsou například pletené svetry.

Do role podezřívavého a ochranitelského tchána Jacka Byrnese filmaři zvažovali obsadit sira Anthonyho Hopkinse nebo Christophera Walkena.

Foto: Universal Pictures

Filmy s Robertem De Niro, které najdete na Netflixu:

  • Irčan
  • Taxikář
  • Fotr je lotr
  • Jeho fotr, to je lotr!
  • Fotři jsou lotři
  • Děda je lotr
  • Stážista
  • Spáči
  • Nelítostný souboj
Foto: Netflix

Zdroje: IrishCentral, ČSFD, IMDb, Mental Floss, The Idian Express, YouTube, Showbiz Cheat Sheet

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.