5 filmů s legendou českého filmu Josefem Abrhámem, které si můžete pustit na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Dne 16. května zemřel ve věku 82 let český herec Josef Abrhám, který se proslavil například komedií Vrchní, prchni! nebo seriálem Nemocnice na kraji města. Hrál doktory, svůdníky, uhlazené seladony i pohádkové postavy. Jeho herecké výkony byly a budou nezapomenutelné. Filmy, ve kterých hrál, najdeme i na Netflixu, tak tu pro vás máme hned 5 tipů, při kterých můžete zavzpomínat na jeho šarm a herecký um.

Vrchní, prchni!

Nezapomenutelnou komedii z roku 1980 natočili Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Josef Abrhám v ní přímo exceloval v roli neúspěšného knihkupce Dalibora Vrány, ze kterého příležitost udělá zloděje. Jako falešný číšník ochotně inkasuje netrpělivé hosty, jenže lež má krátké nohy a skuteční vrchní si to nenechají líbit.

Vránovu manželku ztvárnila Libuše Šafránková, která byla Abrhámovou skutečnou manželkou a zemřela loni ve věku 68 let. Snímku mimojiné vévodí Velorexy a písnička Severní vítr je krutý od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Tehdejší sexsymbol Dáda Patrasová si zde vystřihla žhavou scénu ve sprše, leč trvala na tom, že nesundá kalhotky.

Foto: Filmové studio Barrandov

Obsluhoval jsem anglického krále

Tento snímek natočil podle knihy Bohumila Hrabala režisér Jiří Menzel. Josef Abrhám v něm ztvárnil hoteliéra Brandejse. Film získal pět Českých lvů a stal se tak nejlepším filmem roku 2006. Natáčel se na 25 různých místech České republiky. O rozruch se postaraly modelky, které měly točit nahé, ale vyholily si klíny, což nebylo za 2. světové války běžné. Ochlupení jim museli doretušovat v pražském studiu Universal Production Partners.

Číšník Jan Dítě začínal jako prodavač párků, ale sotva přičichl k penězům, zatoužil se stát milionářem. Když mu dá zkušený cesťák Walden nějaké ty rady, získá místo v luxusním hotelu. Po čase podrazí nohu oblíbenému číšníkovi hoteliéra Brandejse a zaujme jeho místo. Zkrátka a dobře, podle svého vzoru vrchního Skřivánka, který tvrdí, že obsluhoval anglického krále, míří nahoru. Jenže jak už to bývá, pád z takových výšin bývá krutý.

Foto: MagicBox

Odcházení

Film odcházení byl podle divadelní hry Václava Havla natočen v roce 2011. Josef Abrhám si v něm zahrál rovnou hlavní roli. Jako politik Rieger, jenž dlouhá léta zastával funkci kancléře, se nedokáže vyrovnat s tím, že o ni přišel. Jeho svět se hroutí i proto, že se musí vystěhovat z vládní vily, a tak se pouští do inventury svých vztahů ke světu. Posléze zjistí, že jsou mu cizí nejen jeho spolupracovníci, ale i jeho vlastní rodina.

Snímek obdržel dva České lvy a zahrála si v něm nejen Havlova manželka Dagmar, ale i samotný prezident. Původně měl snímek režírovat Jaroslav Brabec, ale nakonec se režie ujal Havel, jenž prohlásil, že pokud se film nepovede, zavře ho do trezoru. Václav Havel také osobně nakreslil Janu Budařovi na nahý zadek otazník.

Foto: Bontonfilm

Kráska v nesnázích

Režisér Jan Hřebejk natočil Krásku v nesnázích na motivy stejnojmenné básně od Roberta Gravese v roce 2006. Film pojednává o vdané ženě, která je i matkou dvou dětí. Spolu s manželem, který skončí ve vězení, je dohromady pojí jen sexuální přitažlivost. Když se odstěhuje k matce, pozná staršího muže, jehož si zahrál Josef Abrhám. Ten je bohatý, noblesní a ještě má velkou vilou. Hrdinka se musí rozhodnout, zda dá přednost přitažlivosti nebo životu v luxusu.

Snímek si vysloužil tři české lvy a natáčel se v Praze a v Toskánsku. Filmaři však zavítali i do věznice na Pankráci. Jiří Macháček, který ve filmu hraje právníka, ve skutečnosti práva vystudoval. Josef Abrhám čte ve filmu Nesnesitelnou lehkost bytí v italském překladu.

Foto: Falcon

Přijde letos Ježíšek?

Do Vánoc je sice daleko, ale tento milý vánoční snímek se opět může pyšnit tím, že v něm Josef Abrhám hraje se svou manželkou Libuší Šafránkovou. On hraje šarmantního šedesátníka Josého, jenž se vrací po třicetiletém pobytu v Mexiku do Prahy, a ona jeho bývalou lásku Květu. Vánoce jsou časem zázraků a právě o nich tento snímek je. Josého dcera Penélope totiž doufá, že jí Pražské jezulátko pomůže otěhotnět.

Mexické herečky neuměly česky, představitelka Josého dcery Penélope (Aislinn Derbez) se ale naučila všechny své party nazpaměť. Ve filmu je použita soukromá fotografie Josefa Abrháma a jeho ženy Libuše Šafránkové. Snímek se natáčel v Praze a v Mexiku.

Foto: Bioscop

Zdroj: ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.