Nejnovější filmové zpracování Emmy od Jane Austen míří na Netflix. Hlavní roli ztvárnila hvězda Dámského gambitu

Eva Lenská
Foto: Universal Pictures UK

Kdo by neznal slavný román Emma od Jane Austen, který byl na filmové plátno převeden rovnou několikrát. Zatím nejznámější je verze s Gwyneth Paltrow z roku 1996. Netflix však pro nás má tu nejnovější, ve které si slečnu Emmu zahrála Anya Taylor-Joy.

Romány Jane Austen nejspíš fascinují celou řadu filmařů. Byly už v minulosti zfilmovány mnohokrát, ale ani to ještě nestačilo. Stále přichází na svět nové a nové verze. Například Emma byla zfilmována už čtyřikrát a dočkala se i dvou seriálových adaptací.

Na Netflix nyní míří nejnovější filmové zpracování z roku 2020, které režírovala režisérka a fotografka Autumn de Wilde. Scénář podle knihy upravila Eleanor Catton. Možná vás zajímá, proč se snímek jmenuje Emma. s tečkou. Podle režisérky to má symbolizovat, že se jedná o „dobový“ kousek, který je zasazen do své éry. 

Emma. byla uvedena do kin v únoru 2020 a obdržela vesměs kladné recenze, v nichž byly vyzdvihovány především herecké výkony a výprava. Snímek dokonce dostal dvě nominace na Oscara za nejlepší kostýmy a masky. Zajímavé je, že v této adaptaci se i zpívá a všechny pěvecké party nazpívali obsazení herci.

Foto: Universal Pictures UK

Příběh pravděpodobně znáte z knihy, ale pro jistotu si ho připomeneme. Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) se půvabná, vzdělaná, chytrá a na svou dobu dostatečně emancipovaná. Má však trochu nos nahoru, protože si myslí, že je skvělou dohazovačkou a přesně ví, kdo se ke komu hodí. Jednou jí to vyšlo, a tak to zkouší dál. Proto se rozhodne spojit svou naivní přítelkyni Harriet (Mia Goth) s místním farářem.

Ačkoli ji otec (Bill Nighy) varuje, aby si nezahrávala a přítel z dětství George Knightley (Johnny Flynn) jí vysvětluje, že lásce se nedá poručit, slečna Emma má svou hlavu, což se jí nakonec vymstí, když se všechno obrátí proti ní. Až poté pochopí, že s city si není radno zahrávat a že toho pravého může mít člověk přímo před očima, jen se musí koukat dál než na špičku nosu.

Jak už bylo naznačeno, snímek se může pyšnit zpěvem a hudbou, kterou má na svědomí televizní a divadelní skladatelka Isobel Waller-Bridge. Do puntíku splnila požadavek režisérky, která si přála, aby ve filmu zazněla hudba vycházející z kořenů lidové hudby. Johnny Flynn pro film složil píseň s názvem Queen Bee a Anya Taylor-Joy schválně zpívala afektovaně, protože si řekla, že Emma by právě takový afektovaný styl použila, aby okouzlila své publikum

Snímek trvá 124 minut a na Netflixu si jej budete moci pustit 16. května.

Zdroj: ČSFD, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.