TOP 5 českých životopisných filmů o skutečných osobnostech, které najdete na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Máte-li rádi české snímky vyprávějící o lidech, kteří skutečně žili a mnohdy i něco dokázali, Netflix vás nezklame. Z jeho nabídky jsme vybrali pět filmů o skutečných osobách, které byste měli vidět.

Hovory s TGM

Děj se odehrává během jednoho podzimního dne roku 1928, kdy prezidenta Masaryka navštíví v Topoľčiankách spisovatel Karel Čapek s posledními poznámkami před vydáním jejich společné knihy rozhovorů. Snímek je založený hlavně na dialogu dvou hlavních postav, které se spolu procházejí v zámecké zahradě. Hovory vykreslují Masaryka jiným stylem, než je ten učebnicový. V rozhovoru s Karlem Čapkem se prezident jeví jako člověk z masa a kostí, obeznámený s intrikami politického prostředí i muž, který na sklonku života poznává kouzlo tělesné lásky.

Toman

Tento film přináší pravdivý příběh Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu. Bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho. Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká. Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945 – 48, a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo.

Milada

Film je inspirován osudem a životem JUDr. Milady Horákové. Odehrává se v letech 1937 – 1950 a vypráví příběh ženy, v jejímž životě byly morální principy zakořeněny tak silně, že se často řídila více svým svědomím než srdcem, a to i za cenu ohrožení vlastní rodiny a sebe sama. Milada Horáková byla popravena 27. června 1950 i přesto, že tehdejší prezident Československé republiky dostal mnoho žádostí o udělení milosti. O její milost žádali např. Albert Einstein, Winston Churchill nebo Eleanor Rooseveltová. Ústředními tématy filmu jsou svoboda, boj za demokracii, pravda, láska, naděje a oběť, které jsou velmi aktuální i dnes.

Šarlatán

Životopisné drama líčí příběh inspirovaný životem bylinkáře a léčitele Jana Mikoláška, který určoval diagnózu na základě pozorování vzorku moči. Před jeho domem čekaly na vyšetření davy lidí a dokonce k němu chodily i známé osobnosti jako Max Švabinský, Olga Scheinpflugová či prezident Antonín Zápotocký. Pro komunisty se však stal jen pouhým šarlatánem a byl poslán na tři roky do vězení. Také mu byl zabaven veškerý majetek.

Fotograf

Tento film je inspirovaný životem fotografa Jana Saudka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, či ty, jež ho obklopovaly v soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny.

Zdroj: wikipedia, ČSFD, Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.