Naděje na Oscara? Andrew Garfield exceluje v muzikálu tick, tick… BOOM!, kvůli kterému se naučil i zpívat

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix/Macall Polay

Letošní nominace na Oscary jsou venku a s nimi i debaty o tom, kdo má letos největší šance uspět. Netflix se mezi nimi objevil několikrát, jeho psychologické westernové drama Síla psa dokonce dvanáctkrát. Horkým kandidátem na držitele zlaté sošky je i herec Andrew Garfield, který nedávno zazářil v netflixovém muzikálu tick, tick…BOOM! Pojďme se společně podívat, kdo tento úspěšný umělec vlastně je.

Muž mnoha hlasů

Narozen v Los Angeles, ale vychován v anglickém Surrey britskou matkou a americkým otcem, měl Garfield ideální podmínky pro to, aby se naučil bravurně ovládat oba dva akcenty. A tak se stává, že někteří diváci občas bývají překvapeni, když ho slyší mluvit jeho přirozeným britským přízvukem, nikoliv americkým, na který jsou povětšinou zvyklí. Herec jde ale ve své práci ještě o level výš a u svých postav se snaží co nejvěrohodněji napodobit jejich způsob mluvy. V branži tak patří k mistrům všemožných slangů, dialektů a přízvuků.

Kromě toho, že je často oceňován za svoji schopnost napodobit jazyk i řeč těla lidí, za které se na filmovém plátně vydává, se kvůli muzikálu tick, tick… BOOM! dokonce naučil zpívat. Když mu režisér Lin-Manuel Miranda zavolal na doporučení jejich společného přítele, Garfield řekl, že umí zpívat, ačkoliv s tím neměl v podstatě žádné zkušenosti. Po několika měsících cvičení a tréninku strávených ve zkušebně s hlasovými kouči ale vše dopadlo dobře, a diváci ho tak dnes mohou vidět v muzikálu nejen hrát, ale skutečně i zpívat.

Foto: Bleecker Street Media

Podle skutečných událostí

Při ohlédnutí se za hercovou kariérou si nelze nevšimnout, že velké množství snímků, na kterých se podílel, bylo natočeno podle skutečných událostí. Garfield tak už měl možnost ztvárnit třeba válečného hrdinu Desmonda Dosse (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), průkopníka pomoci zdravotně postiženým Robina Cavendishe (Nádech pro lásku), v roce 2010 na sebe zase upozornil rolí jednoho ze zakladatelů Facebooku Eduarda Saverina ve filmu Sociální síť. Diváci ho nejnověji mohou vidět jako televizního kněze a usvědčeného podvodníka Jima Bakkera (Oči Tammy Faye) nebo amerického skladatele a dramatika Jonathana Larsona (tick, tick… BOOM!).

Foto: Summit Entertainment

Divadlo i film

O tom, že je Andrew velký talent, vypovídá i fakt, že byl za své umění už několikrát oceněn. První cena BAFTA přišla v roce 2008 za film Ten kluk v kategorii nejlepší herec. O Cenu Akademie pro nejlepšího herce v hlavní roli se ucházel v roce 2016 se snímkem Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. A protože se věnuje i divadlu, dostal v roce 2018 cenu Tony za ztvárnění postavy Priora Walkera v představení Andělé v Americe. Letos následoval Zlatý glóbus za Jonathana Larsona, a tak zbývá jen doufat, že do sbírky bude nakonec moct přidat i Oscara.

Skutečný Amazing Spider-Man

Protože chvály není nikdy dost, hodí se ještě dodat, že Tom Holland není jediný Spider-Man, který se kdy odvážil před kamerou dělat své vlastní kaskadérské kousky. Garfield se už od malička věnoval různým sportům. Soutěžně plaval, dělal gymnastiku, v pozdějším věku zase jezdil na skateboardu. To vše mu nejspíš pomohlo při natáčení Spider-Mana, kde má podle svých slov na svědomí zhruba 70 % veškeré kaskadérštiny, kterou lze ve filmu najít. Ať už je to tedy parkour, šplhání po budovách nebo poletování nad newyorskými taxíky, s velkou pravděpodobností se pod maskou schovává právě sám Garfield.

Foto: Columbia Pictures

Filmy s Andrew Garfieldem, které na Netflixu najdete:

  • tick, tick… BOOM!
  • Mlčení
  • Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
  • Amazing Spider-Man
  • Nádech pro lásku
  • Sociální síť
Foto: Paramount Pictures

Zdroje: Looper, ČSFD, RTÉ Kids, Metro

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.