Dokument Pád: Kauza Boeing vyšetřuje havárie letounů 737 MAX a fatální selhání letecké společnosti

Foto: Netflix

Dokument od Netflixu s názvem Pád: Kauza Boeing (Downfall: The Case Against Boeing) ukazuje vyšetřování nehod dvou letadel Boeing. Zjišťuje, jestli mohla společnost Boeing částečně zavinit dvě letecké katastrofy, které se staly v rozmezí pěti měsíců, protože jí šlo spíše o zisk než o bezpečnost pasažérů.

Pád: Kauza Boeing vyšetřuje havárie letu Lion Air Flight 610 a Ethiopian Airlines Flight 302, přičemž v obou případech šlo o letadla MAX 737 společnosti Boeing. „Dvě havárie zbrusu nových letadel během pěti měsíců po sobě, to se v moderním letectví nestává,“ zazní v upoutávce.

Režisérka Rory Kennedy ve svém prohlášení pro server Rolling Stone řekla: „Jako mnoho lidí po celém světě jsem byla těžce zasažena zprávou o havárii letu Lion Air Flight 610. Bylo to zničující. O pět měsíců později došlo také k havárii letu Ethiopian Airlines 302. Bylo těžké to zpracovat a pochopit. Brzy se ukázalo, že mají mnoho společného. Celkem při haváriích zemřelo 346 lidí. Jak mohl někdo dovolit, aby k těmto nehodám vůbec došlo?“

Boeing obě nehody rychle svedl na chybu pilotů, ale později se ukázalo, že šlo o systémovou chybu výrobce letadel a Boeing se ji pokoušel skrývat před rodinami obětí i širokou veřejností. Kritice čelil i americký Úřad pro letectví FAA, který schválil typ do provozu. „Chtěla jsem mluvit s lidmi, kteří byli v první linii těchto tragédií – zaměstnanci Boeingu, inspektory FAA, komerčními piloty, novináři, vyšetřovateli a rodinnými příslušníky obětí,” vysvětluje Kennedy.

„Jde o příběh jedné korporace, která činí nezodpovědná a nakonec smrtící rozhodnutí ve jménu větších zisků a rychlejších výrobních cyklů. Zároveň jde také o širší reflexi americké firemní kultury v 21. století a Ameriky samotné – našich priorit, našich cílů, nás samých,“ dodává režisérka.

Po své nedávné premiéře na filmovém festivalu Sundance 2022 dorazí dokument Pád: Kauza Boeing na Netflix. Zhlédnout ho můžete od 18. února.

Zdroje: Netflix, Rolling Stone, Novinky, The Hollywood News, BBC, Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.