10 českých filmů, které jsou nově dostupné na Netflixu

Foto: Bioscop (Fotograf)

Máme tady pár vlaštovek pro příznivce české kinematografie, která mnohým divákům Netflixu často chybí. Streamovací gigant obnovil licence pro mnoho lokálních filmů. Nechybí komedie, muzikál, drama ani krimi.

Bobule

Honza a Jirka jsou dva velkoměstem zkažení podvodníčci, kterým se příliš nedaří. Začíná jim hořet půda pod nohama, protože muži zákona znají jejich totožnost a zatčení je jen otázkou času. Honza ještě získá podvodem letenky a pak se oba vydají na jižní Moravu, aby se ukryli u Honzova dědy, který má rozlehlé vinice. Honza mu daruje letenku do Argentiny a slíbí, že mu pohlídá vinici. Krátce nato se seznámí s místním vinařem Michalicou, otcem sympatické Kláry. Navštíví je soused Kozderka, který nabídne milion za dědův vinohrad. Klukům se nápad líbí, ale rozhodnou se nejprve zkusit štěstí u Michalici. Honza se znovu setká s Klárou, která se mu líbí čím dál víc. Má to však háček, protože dívka chodí s majitelem penzionu Kájou. Navíc se objeví pražští policisté.

Na Netflixu jsou dostupná i další dvě pokračování filmu 2Bobule a 3Bobule.

Anděl Páně

Oblíbená pohádka režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně je přímo stvořená pro vánoční čas. Hned v úvodu nás zavede na samotná nebesa. Jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy – Petronel, paličatý nešika a přetrhdílo. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh. Ten mu dá důležitý úkol – zastat zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Jenže Petronel začne příchozí soudit přísněji než samotný Pán Bůh. A když si později troufne dokonce kárat samotného Pána Boha, trest na sebe nenechá dlouho čekat! Je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den propadne peklu. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš, který se náramně dobře baví na Petronelův účet.

Fotograf

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny Jana Saudka, kterého si zahrál Karel Roden. Středem Janova života byly vždy ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky – jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky.

Gangster Ka

Radim Kraviec alias Káčko se vyznačuje vysokou inteligencí a talentem pro dokonalý podvod. Kde jiní sahají po zbrani, on využívá lsti, armády právníků i monstrózního kapitálu. Mrknutím oka okrádá stát o miliardy korun. Je si ale dobře vědom hranice, kterou nesmí překročit. Tou hranicí je fyzická eliminace kohokoliv ze svého okolí. Díky kontaktům na politické scéně chystá Kraviec triumfální majstrštyk – ovládnutí ČEPRA, společnosti kontrolující veškeré zásoby pohonných hmot v republice. Když to vyjde, bude to „obchod” století.

Na Netflixu je dostupné i pokračování Gangster Ka: Afričan.

Kajínek

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová. Ta žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je ale odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova a věci dostanou nečekaný spád.

Probudím se včera

Petr Kovář, učitel na střední škole, se právě rozešel se svou několikátou přítelkyní. Uvědomí si, že jediná žena, kterou kdy bezvýhradně miloval, byla jeho spolužačka Eliška. Tehdy, v sedmnácti letech, nenašel odvahu jí říct, že ji má rád, a ona se pak navždy vytratila z jeho života. Petrovi se naskytne jedinečná šance cestovat zpět v čase do svých studentských let a vrátit se do června 1989, kdy chodil do třeťáku. Dostane možnost napravit, co promeškal.

Pelíšky

Jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům, odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Ve dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny – Šebkovi a Krausovi, jejichž hlavy rodin se příliš nemusí. U obou se střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a „velké“ historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy.

Příběh kmotra

František Vedral byl vekslákem, podvodníkem, mafiánem a nakonec se stal i vrahem, kterého se bálo mnoho lidí. Původně začínal jako malý podvodníček a vekslák ve skupině, kterou vedl za socialismu JUDr. Tipl se svým synem. Když byli chyceni, právě Vedral se dostal z celé záležitosti na podmínku a převzal šéfovy obchody. Po revoluci Vedral uplácet politiky a na všechny sháněl kompromitující materiály. S podivným privatizačním fondem se s Tiplem zúčastnili kupónové privatizace. Jako první začal ohrožovat Vedralovu skupinu novinář Smetana. Ve chvíli, kdy zjistil, že ho nemůže uplatit, zaplatil si jeho vraždu. To už na Vedralově kauze začal pracovat policista Cajthaml, který získal dostatek důkazů na zatčení. Od Strnada se Vedral dozvídá, že jeho kauzu přebírá neúplatná státní zástupkyně, tu také nechá zavraždit. Zdá se, že Vedrala s Tiplem nic nezastaví. Cajthaml odchází od policie a své vyšetřování vede na vlastní pěst.

Jedna ruka netleská

Hlavní postavou příběhu je nenapravitelný smolař Standa, se kterým si osud pěkně pohrává. Zrovna ho pustili z vězení a on věří, že karta jeho života se obrací. Bývalý šéf Zdeněk mu totiž něco dluží a Standa si konečně může splnit to, o čem snil. Jenže potká Ondřeje, který je oproti Standovi ještě větší nešťastník a blázen. Jejich smůla se násobí a to nemůže dopadnout dobře. Pak je tu Zdeněk – má restauraci, manželku Sandru a dvě děti. Manželka je přísná, spolehlivá a ekologická. Děti jsou hodné, učí se a hrají si. Všechno se daří, než potká Standu a Ondřeje.

Šakalí léta

Originální muzikálová komedie je situována do Dejvic konce 50. let, žijících poklidně svým „maloměstským“ způsobem ve stínu rudé hvězdy na špici hotelu Internacional. Do světa rodičů, náruživě žijících všedními starostmi, aby zaplašili tíži doby a jejich ratolestí, jejichž tušení „světa venku“ podporuje exotický obsah popelnic zmíněného hotelu, vtrhne jednoho dne mladík Bejby. Svým výstředním oblečením a vášní pro nezvyklé rokenrolové rytmy způsobí pozdvižení – mládež je nadšena a rodiče si zoufají. I když svérázný prorok je nakonec zničen, pro generaci kluků znamená jeho zjevení klíčový obrat v jejich životě.

Zdroje: Česká televize, ČSFD, TV Nova, Bioscop, HBO Europe,

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.