Film Havel míří na Netflix. Herec Viktor Dvořák kvůli němu strávil nějaký čas ve vězení

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Na Netflix míří životopisný snímek Havel, který pojednává o jednom z životních období našeho bývalého prezidenta. Nevěnuje se jen boji za svobodu, ale především vykresluje Havlův netradiční vztah s manželkou Olgou.

Snímek Havel natočil režisér Slávek Horák, který má na svědomí úspěšný film Domácí péče. Spolu s Rudolfem Suchánkem napsal k filmu i scénář. Do hlavní role obsadil Viktora Dvořáka, jenž je Václavu Havlovi neuvěřitelně podobný a už si jej jednou zahrál ve filmu Pražské orgie.

Havlovu manželku Olgu ztvárnila Aňa Geislerová a do jeho milenky Anny Kohoutové se vtělila Barbora Seidlová. Dále si ve filmu zahráli Martin Hofmann, Jiří Bartoška, Stanislav Majer, Adrian Jastraban a Miloslav Hanuš. Hudbu k fimu složil Petr Malásek.

Foto: Bontonfilm

Jak už bylo naznačeno, snímek se konkrétně zabývá určitým obdobím života Václava Havla, přesněji léty 1968 až 1989. Z nadaného dramatika se tak stává disident, bojovník za lidská práva a první prezident svobodného Československa, jenž je známý nejen svým výrokem: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“

Přesto nečekejte, že uvidíte jen suchopárný přehled politických událostí a upjatý portrét bývalého prezidenta. Film nepostrádá ani humor a ironii. Řeší se v něm milostné pletky, pije alkohol a vykouří snad tuna cigaret. Přirozeně ale nechybí ani výslechy estébáků a vězení.

Snímek měl premiéru 23. července 2020. Samozřejmě ho viděla i bývalá první dáma Dagmar Havlová, která o něm na sociálních sítích uvedla: „Byla jsem dojatá. Všechno, co jsem nemohla prožít a co znám z Vaškova vyprávění, se odehrávalo na plátně. Plnokrevný příběh.

Viktor Dvořák stál před velkou výzvou. Musel si totiž nacvičit způsob řeči, mimiku i gesta Václava Havla. Kromě toho mu obarvili vlasy na blond a nutili ho kouřit (naštěstí jen cigarety bez nikotinu zakoupené až v Anglii, což ovšem nebylo zrovna levné). Kromě toho strávil i nějaký čas ve věznici v Ruzyni. Havlovo pověstné ráčkování však zvládl s přehledem.

Natáčení probíhalo převážně v Praze a diváci film přijali rozporuplně. Někteří jej chválili, jiní zatracovali. Na ČSFD si vysloužil 58%. Nicméně získal jednoho Českého lva za nejlepší masky.

Na Netflixu si film Havel můžete pustit 18. ledna.

Zdroj: Facebook Dagmar Havlové, idnes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Fanda Jindra

    Aby tam taky bylo všechno, to jak sr houpal esesákům na klíně atd