Tajemná antologie Barák od Netflixu je pozoruhodnou ukázkou neomezených možností stop-motion animace

Foto: Netflix

Na Netflixu tento víkend přistál animovaný film Barák (The House) rozdělený do tří kapitol, z nichž každou režíroval jiný režisér. Každá z kapitol se zabývá jiným příběhem, všechny ale souvisejí se stejným domem.

To, co spojuje tři krátké příběhy, kromě domu a stop-motion animace, je také plíživý pocit strachu. Barák se může zdát díky mluvícím zvířatům a vizuálům jako z domečku pro panenky roztomilý. Ale v každém z příběhů se těsně pod povrchem skrývá něco nepěkného, znepokojivého. Když si nakonec dáte dvě a dvě dohromady, výsledkem je antologie s trojicí odlišných, ale jasně propojených příběhů.

Foto: Netflix

První kapitola v režii Marca Jamese Roelse a Emmy de Swaef je svým způsobem originálním příběhem odehrávajícím se v 19. století, který začíná zlověstnou frází. Jde o příběh o závisti.

Sleduje Raymonda, zbídačeného muže, který trpí nejistotou ohledně postavení své rodiny. Když mu cizí architekt nabídne, že mu zdarma postaví nový dům, chopí se příležitosti. Prostředí s nedostatkem vybavení trochu připomíná strašidelný dům. Tmavé chodby a točitá schodiště pak ještě více přispívají k neklidu.

Další příběh posouvá časovou osu o kousek dopředu. Druhá kapitola je v režii Niki Lindroth von Bahr. Odehrává se v moderní době, kdy antropomorfní krysa rekonstruuje dům ve snaze vydělat velké peníze.

Bohužel se zdá, že to úplně nevyjde. Když je dům hotový, obydlí ho pouze jeden pár, s kterým není něco v pořádku. Nebudeme spoilerovat, ale už jen kvůli závěrečnému zvratu stojí za zhlédnutí.

Poslední kapitola, kterou vede Paloma Baeza, posouvá věci dále do budoucnosti, kdy je dům obklopen zatopeným městem.

Ve zdánlivě postapokalyptickém prostředí si mladá kočka Rosa předělala dům na byty. V domě vyrostla a sní o tom, že mu vrátí jeho bývalou slávu, ale nejprve potřebuje získat finanční prostředky tím, že najde nové nájemníky.

Navzdory různým okolnostem a časovým liniím představuje dům v každém příběhu pro postavy jakési záchranné lano. Pro rodinu je to šance podnítit žárlivost, pro myš se vymanit z drtivé tíhy dluhů a pro kočku pomalu budovat domov svých snů. Zdá se, že dům prostě přitahuje zoufalce.

Foto: Netflix

První dvě kapitoly jsou strašidelné, zejména pak jejich znepokojivé konce. Zatímco poslední kapitola, přestože začíná docela ponuře, končí překvapivě nadějně. Každý příběh má jinou atmosféru a je nezávislý na ostatních. I přes to dokonale vytvářejí jeden celovečerní film.

Kapitola 1 funguje jako atmosférický kousek, který vás zavede do světa, kde je všechno trochu mimo. Kapitola 2 posouvá tento neklid dále, dokud Kapitola 3 nenaruší nahromaděné napětí nadějným vzestupem.

Na Netflixu dostupné od 14. ledna 2022.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.