5 norských filmů na Netflixu, které byste si neměli nechat ujít: Nechybí komedie ani horor

Eva Lenská
Foto: Maipo film

Nabídka Netflixu je velmi různorodá, tudíž přichází na řadu i severské země. Konečně se tak můžete podívat na zajímavé snímky z Norska. Abychom vám usnadnili rozhodování, vybrali jsme pro vás pět tipů různých žánrů.

Studený oběd (Lønsj)

Nezávislý snímek z roku 2008, který natočila Eva Sørhaug, nabízí psychologickou sondu do života několika lidí žijících v moderním Oslu. Řada osudových událostí se spustí poté, co Christer (Aksel Henie) vyhodí pojistky v celé budově. Pak už jen sledujete, jak hrdinové bojují s nepříjemnými překážkami. Neztratí nakonec kontrolu nad svými životy? Kritici se v názorech na film dosti rozcházejí, tak neuškodí, když si uděláte vlastní názor i vy.

Kadáver

Bez děsivého hororu by naše nabídka norských filmu nebyla úplná. O mrazení v zádech se postará snímek s názvem Kadáver z roku 2020, který režíroval Jarand Breian Herdal. Po jaderné katastrofě najde hladovějící rodina naději v charismatickém majiteli hotelu. Dobročinná večeře je lákavá, ale rodina brzy zjistí, že cena za účast je vysoká. Během divadelního představení totiž začnou mizet diváci.

Nezkoušejte naštvat svou milenku (Kalde Føtter)

Nyní je na řadě ztřeštěná komedie z roku 2006, kterou má na svědomí režisér Alexander Eik. Kalle si v Americe přišel na pěkný prachy a domů se vrací s tím, že musí sbalit Trine, tu nejkrásnější dívku v okolí. Kráska má však přítele, kterého se zamilovaný Kalle musí zbavit. Podaří se mu nakonec získat dívku snů nebo mu zbyde jen nafukovací panna? Těšte se na bláznivé a místy i dost lechtivé vtípky.

Sourozenecká láska (De nærmeste)

Smyslnost, vášeň, zakázanou lásku a slušnou porci erotiky vám nabídne snímek Sourozenecká láska z roku 2015, natočený úspěšnou režisérkou Anne Sewitsky. Učitelka tance Charlotte se po letech setká se svým nevlastním bratrem Henrikem. Spontánní vztah navázaný v baru se brzy změní v noční můru a hrdinové se musí bránit sebezničení. Brání se mu však dostatečně?

Deset životů kočky Titanic (Titanics ti liv)

Nechtěli bychom zapomenout ani na dětské diváky, proto tu máme snímek z roku 2007, jenž vznikl na motivy knihy od Axela Hellsteniuse. Třináctiletá Liv zažívá záhadné události poté, co dostane jako dárek k narozeninám vytouženou cestu lodí do Dánska. Snímek obdržel několik cen na festivalech dětských filmů a je plný napětí a věcí mezi nebem a zemí. Nechybí ani černá kočka.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.