Meky jako fenomén: Zavzpomínejte na zesnulého zpěváka Miroslava Žbirku v dokumentu o jeho životě i kariéře

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Dne 10. listopadu zemřel zpěvák, kytarista a skladatel Miroslav Žbirka, který byl známý pod přezdívkou Meky. Bylo mu 69 let. Je to velká ztráta nejen pro jeho rodinu, blízké a fanoušky, ale i pro slovenskou a českou hudební scénu. 

Mirovy legendární hity, ke kterým patří Atlantída, Biely kvet, 22 dní nebo Nemoderný chalan, zná téměř každý. Fanoušci si je také mohou připomenout v dokumentárním filmu Meky, který měl premiéru loni a je dostupný i na Netflixu.

Dokument, jenž natočil režisér Šimon Šafránek, mapuje humorným a lidským způsobem zpěvákovu dlouholetou kariéru. Miro Žbirka si v něm na nic nehraje. Je upřímný a skromný, prostě umělec ponořený do své hudby, který nikdy nepůsobil jako velká hvězda, ale spíše připomínal toho ‘nemoderného chalana’ s brýlemi a charakteristickým humorem.

Miroslav Žbira se narodil 21. října 1952 v Bratislavě. Jeho matka byla Angličanka a otec Slovák. Hudební kariéru začal ve skupině Modus a později se stal spoluzakladatelem skupiny Limit. V roce 1982 dostal Zlatého slavíka. Z prvního manželství měl dceru Denisu a s druhou manželkou Kateřinou měl syna Davida a dceru Lindu. Vydal desítky alb a několik live DVD.

Před svým koncertem v O2 Aréně řekl, že zpěvák by neměl mluvit, ale zpívat. Nechme ho tedy zpívat dál, třeba právě v dokumentu Meky.

Zdroj: Totalfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.