Christy Martin, průkopnice ženského boxu: Triumfy, drogy i domácí násilí v dokumentu Neslýchané: Smlouva s ďáblem

Petr Stoško
Foto: Netflix / Courtesy of Netflix

Christy Martin patří mezi největší osobnosti ženského boxu. Právem je označována za tu, která povýšila ženský box na profesionální sport a otevřela dveře dalším talentovaným boxerkám.

Ženy v bojových sportech vždy musely bojovat za to, aby je muži (v do té doby čistě mužském sportu) respektovali. Bylo třeba, aby se někdo utrhnul a postavil se stereotypním názorům a nevybíravým posměškům. Musela se najít žena, která se stane skutečnou průkopnicí, nebude se dívat dozadu a půjde si za svým cílem. V MMA to byla Ronda Rousey a v boxu Christy Martin.

Tato dnes už možná pozapomenutá hvězda devadesátých let šla vždy hlavou proti zdi s cílem něco dokázat bez ohledu na to, co kdo říká a jak moc se lidem nelíbí bojování dvou žen mezi šestnácti provazy. Ačkoliv její sportovní cesta vzhůru byla skoro jako pohádka, tak v osobním životě to už tak slavné nebylo a nikdo o tom dlouhá léta nevěděl.

Všechno to začalo setkáním s boxerským trenérem James Martinem, který zprvu zastával názor většiny lidí, že ženy do boxu nepatří. Ale poté, co Christy viděl, se rozhodl ji trénovat. Velmi brzo se s Christy vzali, a právě tenhle sňatek byl doslova smluvně vázaný vztah s ďáblem.

To, co se odehrávalo za zdmi jejich domu, se Christy neodvážila až do dnešních dnů přiznat. Tvůrcům tohoto dokumentárního seriálu se však po dlouhých letech dokázala svěřit. V dalším díle seriálu Neslýchané: Smlouva s ďáblem promluví o těchto událostech řada osobností a představí svůj pohled na věc. Uvidíme zde i hvězdy své doby jako krále těžké váhy Mika Tysona nebo Lailu Ali, dceru Muhammada Aliho.

Sportovní kariéra Christy Martin byla skvělá a popularitu, kterou nabyla, si náležité užívala. Stala se vzorem pro mnoho žen, které se chtěly stát boxerkami a snily, že by to jednoho dne mohly dotáhnout až na vrchol. Christy Martin všem ukázala a hlavně dokázala, že mají ženy v bojových sportech své místo.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.