Vzestupy a pády MMA bojovníka Attily Végha. Od šampióna Bellatoru až po zápas století

Petr Stoško
Foto: Netflix

V roce 2020, pár měsíců po zápasu století, přišel do kin dokument o nejúspěšnějším slovenském MMA bojovníkovi Attilovi Véghovi. Režisér a scénárista, Petr Větrovský, již delší dobu připravoval životopisný dokument mapující Attilovu bohatou sportovní kariéru.

Široká veřejnost začala Attilu Végha poznávat až v době, kdy se vracel zpátky na domácí scénu MMA (smíšená bojová umění). Výraznější nárůst zájmu o jeho osobu ale přišel až po ohlášení zápasu století, ve kterém měl změřit síly s českou hvězdou MMA, Karlosem Vémolou. A právě tento sledovaný duel byl impulsem pro fanoušky, aby začali pátrat po tom, kdo je Attila Végh a co všechno už má za sebou.

V dokumentu Attila nás provede svými začátky, celou cestou od útlého dětství a tréninku Kempo karate, odkud se dostal až k MMA, kde později slavil své největší úspěchy.  Attila, jeho rodina i přátelé vzpomínají na zápasy v Bellatoru a tréninky ve slavném American Top Teamu, kde dodnes trénují největší hvězdy světového MMA.

První polovina dokumentu se zaměřuje na Attilovu cestu k pásu šampiona organizace Bellator. On sám odkrývá vše, co předcházelo zápasům a co se dělo po nich. Kromě Bellatoru bojoval Attila i v dalších velkých organizacích po celém světě jakými jsou polské KSW (Konfrontacja Sztuk Walki) nebo v ruské organizaci M-1 Global. Než se z Attily stal slavný bojovník na Slovensku a v Česku, prožil si velmi těžké časy, v nichž se série nešťastných proher negativně podepsala na Attilově psychice a zapříčinila propad jeho sportovní výkonosti.

Druhá polovina dokumentu se věnuje Attilově osobnímu životu, především jeho působení v organizaci Oktagon MMA. Ukazuje jeho postup až na samotný vrchol, od zápasu s Paulem Byrnem, po duel s Američanem Virgilem Zwickerem a následnou přípravu na zápas století s Karlosem Vémolou. A byl to právě zápas proti Vémolovi, který se stal nejslavnějším zápasem Attilovy kariéry.

V dokumentu vystupuje i řada osobností česko-slovenského MMA, jakými jsou Ilja Škondrič, Pavol Neruda, Ondřej Novotný či zpěvák a Attilův kamarád Patrik „Rytmus“ Vrbovský.

Attila Végh je pravděpodobně největším šampionem slovenského MMA v celé historii a velkým sportovcem vůbec. Dokázal se prosadit ve velkých MMA organizacích po celém světě. Dokument se snaží ale poukázat i na to, že Attila Végh není jen bojovník jednoho zápasu století, ale i člověk s úctyhodnými sportovními úspěchy, o kterých dlouhá léta v Česku a na Slovensku téměř nikdo nevěděl.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.