Náročná cesta za svobodou v dokumentární minisérii Země svobody: Amerika jinýma očima

Petr Stoško
Will Smith / Foto: Netflix

Spojené státy americké jsou dnes považovány za symbol svobody a demokracie, kde na každého čeká nekonečně mnoho možností. V této dokumentární sérii nás Will Smith provede méně známou historií Ameriky a její krkolomnou cestou za neustále slibovanou svobodou na kterou čekaly milióny Američanů přes sto let.

Dokument se zabývá pravděpodobně nejdůležitějším zákonodárným usnesením v novodobé historii USA a to 14. dodatkem ústavy spojených států amerických z roku 1868, na kterém stojí samotný základ lidských práv. Dodatek ve zkratce udává, že žádný stát nesmí omezovat svobodu občanů na životě a majetku bez řádného soudního procesu.

V šesti epizodách uvidíme příběh vzniku tohoto dodatku, jeho vliv na svobodu Afroameričanů a následné rozšiřování pro další zajišťovaní svobod rozpolcené Ameriky.

Věděli jste třeba, že je 14 dodatek americké ústavy v soudních sporech citován nejčastěji? Nebo, že celých 15 let před Rosou Parks jiná Afroameričanka odmítla v autobuse uvolnit místo bělochovi? A právě takové příběhy, a mnoho jiných, nám chtějí tvůrci představit, protože tyto události byly pro formování současné Ameriky zcela zásadní.

Soudobé těžkosti černých Američanů, feminismus nebo LGBT komunita dodnes vyvolávají vášnivé diskuze a v dokumentu poznáme prvopočátky těchto problémů, které dávají všemu reálný kontext.

Poznáme tak důležitá, avšak trochu pozapomenutá jména osobností jako jsou černošský reformátor Frederick Douglass nebo právnička Pauli Murray. Pohled na dnešní Spojené státy americké je dán tím, co vidíme a známe o její historii. Je třeba smeknout před tvůrci, kteří se snažili zprostředkovat část amerických dějin takovým způsobem, abychom se skutečně pokusili na Ameriku podívat jinýma očima.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.