5 nových dokumentů na Netflixu: Jaderná havárie, zázraky přírody nebo tajuplná místa

Eva Lenská
Foto: Netflix

Netflix pravidelně myslí na fanoušky dokumentárních filmů a seriálů. My jsme pro vás vybrali pětici těch nejzajímavějších, které si budete moci pustit v květnu. Na své si příjdou milovníci zvířat i ti, kteří se zajímají o jaderné havárie.

Černý zabiják

Dokument Černý zabiják vypráví o mořských predátorech držených v zajetí pro účely zábavních parků i rizicích povolání jejich cvičitelů. Zejména tu půjde o samce kosatky Tilikuma, který vystupoval v delfináriu a v zajetí připravil o život několik lidí. V důsledku toho byl v roce 2015 ukončen chovný program kosatek.

Na Netflixu od 1. května

Jaderná havárie v Three Mile Island

Ačkoli je nám známa spíše jaderná havárie v Černobylu, také v Pennsylvanii došlo k nehodě v jaderné elektrárně v Three Mile Island. Závada čerpadla způsobila, že voda chladící reaktor začala unikat a aktivní zóna se v krátké době přehřála. Zmatení dispečeři omylem odpojili záložní chladící systém. V prostorách elektrárny byla zaznamenána mnohonásobně zvýšená radiace. O evakuaci se nemluvilo, úřady lidem lhaly. Přesto oblast v důsledku paniky opustilo 140 000 lidí.

Na Netflixu od 4. května.

Miminka z divočiny

Některá mláďátka si užívají života plného her se sourozenci a bezstarostné zábavy. To je má naučit dovednostem, které v dospělosti jako když najdou. Jiné ale zažívají kruté probuzení, když jsou od prvního dne vtaženi do hry o přežití a musí se naučit vystačit si sami. Tento dokument odhaluje slasti i strasti života mláďat v divočině.

Na Netflixu od 5. května.

Také jsme psali: 7 mysteriózních krimi seriálů podle knih Harlana Cobena, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Zadržet dech: Pod ledem

Tento dokument vypráví o Johanně Nordblad a jejím pokusu překonat světový rekord ve vzdálenosti uplavané pod ledem na jeden nádech. V roce 2010 měla tato obdivuhodná Finka nehodu na kole, při které si zlomila nohu. Lékař jí doporučil léčbu studenou vodou a v roce 2015 dosáhla ženského světového rekordu, když uplavala 50 m/164 stop pod ledem.

Na Netflixu od 3. května.

 Själö – Island of Souls

Na Själö, izolovaném ostrově v Baltském moři, fungovala po staletí uzavřená instituce zaměřená na studium psychicky narušených žen. Tyto ženy zde byly drženy ve vazbě, aby je vědci mohli pozorovat, studovat a měřit, podobně jako dnes studují okolní přírodu v nově přeměněném výzkumném centru. Zatímco tedy mladý vědec sbírá po ostrově vzorky, z prázdných pokojů nemocnice se vynořuje minulost.

Na Netflixu od 7. května.

Čtete také: 5 seriálů pro ženy s ženami v hlavních rolích

Zdroj: ČSFD, česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.